Над двеста и осемдесет милиона души в 59-е страни по света,

...
Над двеста и осемдесет милиона души в 59-е страни по света,
Коментари Харесай

ООН: Над 280 млн. души са се сблъскали с остър глад през миналата година

Над двеста и осемдесет милиона души в 59-е страни по света, в които продоволствената криза е най-тежка, са изпитвали остър глад през предходната година, сочи отчет на Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФAO), представен от ТАСС.

В него се отбелязва, че въпреки и през 2023 година общият дял на хората от популацията на света, които се сблъскват с огромен снабдителен дефицит, да е бил малко по-нисък спрямо 2022 година, той остава над индикаторите отпреди пандемията от ковид.

Така нареченото общо ниво на остра продоволствена неустановеност се е повишило от 17 % през 2016 година до 25 % през 2021 година. Оттогава този индикатор съвсем не се е променял, се отбелязва в отчета. Там се акцентира, че процентът на хората, страдащи от изострен апетит, остава висок, а главните фактори за тази наклонност са военните спорове, рисковите метеорологични условия и икономическите разтърсвания, които не престават да слагат под опасност устойчивото развиване на света.

Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации предизвестява, че утежняването на обстановката в света в резултат на тези фактори съставлява сериозна опасност за световната продоволствена сигурност през актуалната 2024 година.

Като цяло през предходната година е регистрирано утежняване на общата обстановка в райони, в които по принцип популацията гладува. По-конкретно се следи утежняване на рецесиите в Судан и в линията Газа, където тази година болшинството от хората са на път да се окажат в състояние, което може да се дефинира като злополука, показва отчетът.

Изострянето на хранителния дефицит в редица страни или на част от териториите на избрани страни надвива над подобрението на ситуацията на други места. Две трети от хората, които през предходната година са попаднали в графата на изпитващите изострен апетит, живеят в Судан.

Ситуацията с глада се е утежнила в 12 страни, в които броят на остро нуждаещите се от издръжка е повишен на общо 13,5 милиона души. От друга страна обстановката се е подобрила в 17 страни, общият брой на гладуващите в които е намалял до 7,2 милиона.

Докладът на Организация на обединените нации слага в топ 5 на страните, обхванати от най-остра продоволствена рецесия, Афганистан, ДР Конго, Нигерия, Судан и Етиопия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР